Et skalaspørgsmål til enhver anledning…
Jeg kan lige så godt lægge ud med at sige – jeg er vild med skalaspørgsmål.
Der er et skalaspørgsmål til enhver lejlighed og de kan bruges på et utal af måder. Man kan bruge dem til at skabe forandring gennem arbejdet med de detaljerede beskrivelser af den foretrukne fremtid (10-tallet) og af det næste skridt for at komme op af skalaen. Man kan bruge dem til at få beskrevet fremskridt, som allerede er sket. Eller at få fokus på ressourcer og kompetencer i forhold til, hvad den enkelte allerede gør som virker. Hvis man er kørt fast og har brug for et springbræt videre i samtalen, er det også meget virkningsfuldt at bruge skalaen med alle dens mulige veje at gå. Man kan også bruge skalaen til at vurdere graden af håb, tro og motivation i forhold til forandring. Eller man kan bruge den til at bringe relationsspørgsmål i spil og dermed få andres perspektiver ind i samtalen.
Som professionel kan man gennem folks beskrivelser af deres placeringer på skalaen få et godt oplysningsgrundlag og man kan bruge skalaen til både at lave ens socialfaglige vurderinger samt argumentere for disse. Ved uenighed i en kollegagruppe i forhold til, hvad man skal vurdere, kan det være meget konstruktivt og respektfuldt at drøfte uenighederne på en konkret og detaljeret måde med udgangspunkt i de enkeltes placering på skalaen.
Ja, det er egentlig kun kreativiteten som sætter begrænsningen for brugen af skalaspørgsmål.Min erfaring er, at både børn og familierne er gode til at arbejde med skalaen, fordi det er et meget konkret og visuelt værktøj, men jeg har også erfaret, at det kan være en udfordring for professionelle at komme i gang med at bruge det. Derfor er mit budskab med dette indlæg, at det kan godt betale sig bare at kaste sig ud i det. Det er det værd, også selvom man måske lige skal vænne sig til at sige på en skala fra 0 – 10, hvor 0 er ….Så lad mig give jer 4 eksempler på skalaspørgsmål, som jeg selv har bragt i spil i løbet af sidste uge.
Skala 1:
På en skala fra 0 – 10, hvor 0 er at du er så bekymret for barnet, at du er parat til at køre akut ud og hente hende nu for at anbringe hende og 10 er at hendes forhold er så gode, at du er parat til at lukke sagen – hvor ligger du lige nu?Hvor lå du, inden du fik disse nye oplysninger?Hvad skal der til at få dig derop igen? (og forsætter herefter med kollegaen)
Skala 2:
På en skala fra 0 – 10, hvor 10 er at du er fuldstændig overbevist om at denne mor kan skabe de nødvendige forandringer for at sikre en tilstrækkelig omsorg i hjemmet og 0 er at du overhovedet ikke tror på at hun kan, hvor ligger du henne?Hvad har du set hende gøre, som får dig til at ligge på 7?Hvad mere?
Skala 3:
På en skala fra 0 – 10, hvor 0 er at I helt sikkert begge to falder i inden næste gang vi kommer på besøg og 10 er at det kommer på ingen måde til at ske, hvor ligger I henne på skalaen?Hvad får jer til at lægge jer så højt på skalaen?
Skala 4:
På en skala fra 0 til 10, hvor 0 er det tidspunkt, hvor I havde det allerværst og 10 er det tidspunkt, hvor I havde det allerbedst i jeres familie, hvor ligger I henne nu? (efter at have defineret disse stunder sammen med forældrene)Af alle de ting som du har fortalt sker, når det er allerbedst, hvad sker så lige nu, hvor du ligger på 6?Hvad skal mere ske for at du kan komme op på bare 6,5 eller måske helt op på 7?
Som I kan se, så har jeg stillet et par underspørgsmål til hvert skalaspørgsmål og man kunne fortsætte med endnu flere underspørgsmål til at udforske skalaen. Det er et værktøj fyldt med muligheder, som jeg håber du vil gribe og få glæde af i dit arbejde.
Rigtig god fornøjelse.
Rikke