Lidt fra forskningens verden

profil-anne-marie-20052013.jpg

Jeg ved det er påske og mange sikkert holder fri. Derfor har jeg sat mig som mål at skabe et indlæg i det 'lidt lettere genre', hvilket vil sige: enkelt, simpelt - og kort. Præcis som den løsningsfokuserede tilgang.Jeg har i weekenden været til bestyrelsesmøde i den europæiske foreningen for løsningsfokuseret (korttids-)terapi, - en forening der henvender sig til praktikere indenfor det sociale og terapeutiske felt, og en forening som en årlig konference. Hvis du vil en smuttur til Wien, så tjek ud her, hvad konferencen har at byde på; http://www.ebta2015.at  Tilbage til weekenden i Krakow, hvor EBTAs formand Mark Beyebach informerede om forskellige forskningsprojekter, han på forskelligvis har deltaget i og understøttet.

Child protection

På Tenerife har en PhD -studerende undersøgt, hvilken forskel det gjorde, når socialarbejderne arbejde efter den løsningsfokuserede tilgang. Man målte blandt andet den tid barnet/familien havde tilknyttet en indsats, hvormange børn/familier, der havde et tilbud samt hvilken forskel det gjorde for socialarbejderne at arbejde løsningsfokuserede.Medarbejderne blev delt i 2 grupper, den første fik over 1 år undervisning, træning og supervision efter den løsningsfokuserede tilgang, og den anden gruppe fik året efter, således at alle medarbejdere var trænet og undervist i løbet af 2 år. Det gav det første år en form for kontrolgruppe. Ingen af grupperne blev specialt undervist i SignsofSafety eller SafetyPlans, men udviklede selv tilgang og metoder, der svarede til den nye viden og læring.Et par high-lights var:

  • Over 6 år faldt antallet af børn, hvor man havde en ’ikke så lang’ indsats fra 40 til 6 børn
  • Reduktion i High-Risk Cases. Antallet af sager der blev genåbnet faldt fra 18 % til 7,5 %.
  • Varigheden af indsatsen faldt fra ca. 14 måneder til 6 måneder

Og endelig vidste resultatet, at socialarbejderne, der først var blevet undervist og trænet, var mindre stressede og udbrændte end deres kollegaer, der altså på det samme tidspunkt, ikke var blevet trænet og undervist. Send mig en mail, hvis du er interesseret i den præcise reference.

 Online universitetsundersøgelse

En anden undersøgelse, ikke fra reallife men online og på et universitet undersøgte, hvordan en person tænkte over sit problem, oplevlesen og eventuel løsning af det udfra, hvilken type spørgsmål der blev stillet. Til den ene gruppe blev stillet problemorienterede spørgsmål og til den anden gruppen blev stillet løsningsfokuserede spørgsmål.Undersøgelsen viste, at der var significant stigning og forskel, når der blev stillet løsningsfokuserede spørgsmål, i forhold til at opleve, at man kom nærmere sit mål samtidig med man var mere hendlende. Selv personen, der fik løsningsfokuserede spørgsmål oplevede også sig selv mere effektiv, med mere tro på sig selv.På den måde er det interessant at tage et kig i forskningens verden, også set med løsningsfokuserede briller - for der bliver lavet meget forskning indenfor området. For god ordens skyld vil jeg igen henvise til Alasdair Mc Donald fra UK, der løbende samler undersøgelser og forskningsreslutater indenfor og med interesse for løsningsfokuserede praktikere.Måske du ha' ferie og skal sidde inde her i regnvejret, - læsning kan anbefales og måske du får lyst til at snuse lidt mere til løft-forskning.

LØFT-konference

Og lad mig afslutningsvis benytte lejligheden til endnu en gang at proklamere for Dansk Løsningsfokuseret Konference 2015, hvor der stadig er ledige pladser. Programmet er proppet med ind- og udenlandske topnavne, så det vil være masser af inspiration og networking af hente.God påskeAnne-Marie 

Forrige
Forrige

What VUCA means for SF-leaders

Næste
Næste

En dyb følelse af ydmyghed...